torsdag 24 februari 2011

24/2

Studiegrupper leder vald litteratur 1

Idag har vi fått många nya tips och ideer om hur vi kan använda oss utav musiken i förskolan/skolan. Vi fick även fundera över varför vi måste argumentera för fördelarna med musik. Vilket jag tycker är konstigt då det är ett utmärkt sätt att lära barnen massor olika saker på. Vi vet ju att det är bra att använda sig utav musik och att det är ett perfekt medel att använda sig utav för att göra inlärningen lättare för barn. Vilket vi måste dela med oss till andra så de också förstår det.Musiken ger barnen så många bitar som är viktiga för dem och genom musiken kan de uttrycka och hantera känslor, lära sig nya saker, få motorisk träning, känna på rytmik, utforska instrument/röst/, dansa och så vidare. De behöver inte sitta stilla för att lära sig!

Vi hade besök av en elefant som behövde lära sig takten och dansen. 
Alla "barn" var med och lärde  elefanten dansen.

Idag fick vi ta del av de andra gruppernas lekar/aktiviteter som alla var väl genom tänkta och bra att använda sig utav. Alla lekar stimulerade något som tex rytmik, motorik, lära sig färger, djur och deras läten och kännetecken, gemenskap och så vidare.


Våran grupp hade tema känslor och vi använde oss utav smileys som visade "barnen" olika känslor som glad, ledsen, trött och arg. Vi visade gubbarna och frågade om "barnen" kunde visa känslan och om de visste vilken känsla det var. Vi började med att sjunga en sång några gånger som vi ville att alla skulle lära sig. Detta för att vi sedan skulle sjunga samma sång med olika känslor. Det är bra att låta barnen få uttrycka olika känslor för att de skall förstå att det är helt normalt att känna så. De måste få vara arga, ledsna, trötta och glada. Barn är som oss vuxna, alla har behov av att uttrycka sina känslor med alla kanske inte vågar eller på grund av annat inte visar sina känslor. Här låter vi barnen få prova på känslorna.

Våra smileys

 Tre små spindlar dansar tango i mitt hår
tre små spindlar dansar tango i mitt hår

Den första den försvann
Den andra fick jag fatt
 Och den tredje satt på näsan och sa:

 Yippie aii aii ta mig om du kan 
Yippie aii aii ta mig om du kan
yipppie aii aii yippie yippie ai ai  
yippie aii aii ta mig om du kan



fredag 18 februari 2011

Pojkaktiga låtar

Sjön denna sången för barnen hemma, ur boken pojkaktiga låtar som Marie visade oss. Kevin var fascinerad och sa OJ vad coool! Clara däremot höll för öronen och sa den har jag redan sjungit på förskolan. Men jag vet inte om hon har det, får fråga hennes fröknar nästa vecka. Hon kanske bara tyckte den var lite läskig!

torsdag 17 februari 2011

17/2

Arrangering

Idag stod det arrangering på schemat. Det går tydligen att arrangera låtar, man planerar helt enkelt en låt. Det går att göra så att någon spelar hela låten som intro, sedan kanske någon sjunger solo och sedan kanske man väljer att sjunga texten i eko och så vidare. Det gör att en väldigt kort låt kan bli väldigt rolig och varierande. Det är ett bra sätt att lära barnen att koncentrera sig på det som de själva skall göra samtidigt som de måste lyssna på andra. Det gör också att det blir ännu roligare än vad det redan är att sjunga. 

Vi fick sjunga lite olika låtar både vanligt och i kano. En grupp började sjunga de första raderna, sen började nästa grupp från början och så vidare.Det är ganska svårt och man måste koncentrera sig på det man själv gör.

 Vår tupp är död i kanon
.

Jag fick även lära mig varför G-klav heter just G-klav. Sedan lärde jag mig även lite om oktaver. Så nu vet jag på ett ungefär vart dessa oktaver finns på ett piano:
  • Lilla oktaven
  • ettstrukna oktaven
  • tvåstrukna oktaven
  • trestrukna oktaven

Har nog lite mer koll på noter också och kan peka ut några stycken. Det känns bra. Trodde aldrig jag skulle lära mig noter, men övning ger färdighet.


Vi fick ju också ta del av lite pojkaktiga låtar idag med, konstigt namn va?! Men låtarna var i alla fall bra och jag tror nig att alla pojkar uppskattar det men tjejer med såklart! :)



tisdag 15 februari 2011

15/2

MUSIK PUSSEL

Idag har vi sysslat med musikpussel och gjort våra egna musiksnuttar. Använde oss utav Mac datorerna och musik programmet GarageBand. Det var lätt när man väl hade lärt sig hur man skulle göra. Roligt att  kunna skapa sina egna låtar.



måndag 14 februari 2011

14/2 Alla hjärtans dag

VAD? 
Dagen spenderades i bildsalen där vi fick tillverka våra trummor. Till en början hade jag inte en aning om hur jag ville att min trumma skulle se ut, fick fundera en bra stund innan jag kom på hur jag ville och det ändrades många gånger under arbetets gång. 

HUR?

 Rulle som blev min trumma! 

Var helt säker på att jag ville ha detta guld mönster på trumman.  
 Så skar ut dem. 

 Målade rullen svart och glitter i olika färger (guld, silver o grönt)
 Här har skinnet kommit på.

Tillsist blev min trumma såhär fin! En fläta döljer häftstiften som skinnet sitter fast med. 
 Och små fötter som trumman står på som förhoppningsvis ger trumman lite annorlunda ljud när den står på golvet. 

VARFÖR?
 Ett bra och inspirerande sätt att tillverka sina egna trummor. Detta går att göra även med barn då de kan designa sina egna trummor. Kräver sin tid men ett roligt sätt för barnen att medverka. Trummorna går att använda i barngrupp och det uppskattas nog mycket av barnen att ha med trummor/instrument. Kul för barnen att använda sig utav olika instrument och spela själva på. Då är det perfekt att de har egna trummor att spela på. Mycket roligt!


lördag 12 februari 2011

En ghasel

Jag står och ser på världen genom gallret;
jag kan, jag vill ej slita mig från gallret,
det är så skönt att se, hur livet sjuder
och kastar höga böljor upp mot gallret,
så smärtsamt glatt och lockande det ljuder,
när skratt och sånger komma genom gallret.

Det skiftar ljust av asp och al och björk,
där ovanför står branten furumörk,
den friska doften tränger genom gallret.
Och över viken vilket präktigt sken,
i varje droppe är en ädelsten,
se, hur det skimrar härligt genom gallret! 

Det vimlar båtar där och ångare
med hornmusik och muntra sångare
och glada människor i tusental,
som draga ut till fest i berg och dal;
jag vill, jag vill, jag skall, jag måste ut
och dricka liv, om blott för en minut,
jag vill ej långsamt kvävas bakom gallret! 

Förgäves skall jag böja, skall jag rista
det gamla obevekligt hårda gallret
- det vill ej tänja sig, det vill ej brista,
ty i mig själv är smitt och nitat gallret,
och först när själv jag krossas, krossas gallret.

Jörgen var noga med under sin föreläsning att påpeka att detta är en sorglig dikt och vi ska inte skratta och göra oss löjliga när vi läser den. Först förstod jag inte vad en ghasel var men fick en känsla av att gallret kanske var något slags fängelse eller liknande. Men Jörgen berättade att det inte var ett vanligt fängelse utan ett osynligt fängelse. Han som skriver dikten vågar inte komma ut från sitt galler som skyddar honom. Han ser folk runtomkring och vågar inte ta kontakt eller visa sig utan är blyg och gömmer sig bakom sitt galler. 

Jag kan känna igen mig i detta, jag har alltid varit blyg och inte alltid vågat det jag velat. Men det har blivit bättre med tiden. Men det är inte alltid man vågar ta kontakt eller vara social för man vet inte vad man ska säga och då får folk en bild av att man är osocial och tråkig.. Vilket oftast inte stämmer.. SÅ ja denna dikt berörde mig! Mycket fin!

fredag 11 februari 2011

7/2-11/2

Veckan har gått fort och jag har tyvärr missat en del då förskolan varit stängd och barnen sjuka. Men det är bara att bita ihop och försöka ta del av vad de andra gjort. 

Jag missade måndagen den 7/2 och då har jag fått klart för mig att de hade fått lära sig olika påsksånger och fått ett häfte med låtar i. Detta är väldigt bra då de flesta inte kan så många påsk-sånger.

8/2 var jag på Jörgens föreläsning om rim, rytm och röst. Vi fick arbeta i grupperna och testa olika röstlägen, rim och rytmer med hjälp av olika texter, sedan berättade vi för de andra vad vi hade gjort. Jag fick lära mig att rim är mycket mer än bara baka kaka (att de slutar på samma ljud) utan rim är mycket mer än så. Det var bra att få lära sig om man ska rimma med barnen.  

9/2 EXAMINATION och den var jag så nervös inför, är jobbigt att stå framför klassen och prata. Men det gick bra ändå. Fick ta del av många artiklar och lärde mig mycket om hur musik/dans och annat påverkar inlärningen. Alla hade bara positiva saker att ta upp med att använda sig utav musik/dans och andra estetiska uttrycksmedel i förskolan/skolan. 

10/2 Hade vi vårt första litteratur seminarium. Vi hade skrivit varsitt eget paper om litteraturen till detta tillfälle. De handlade mycket om musiken i förskolan/skolan och varför den är bra att använda sig utav och så vidare. Vi tog del av varandras tankar/åsikter och funderingar. Utefter det skrev vi ett gemensamt paper.



(En bild lånad av Miriam, från dagen vi lärde oss färger och ackord)

4/2-11 Ljudverktyg

Ljudverktyg


Vi skapade egna ljudverktyg i bildsalen.
Jag gjorde en maracas: 

1) Tog två pappersrullar och tejpade ihop. 
 2) Klippte ut två lock i plast som skall fästas på ändarna. 
 3) Fyllde maracasen med kapsyler.
 4) Fäste locken på ändarna så kapsylerna inte ramlar ur. 
 5) Dekorerade maracasen med tapet och lite fina gröna pappers tussar. 


 Ja, efter vi var färdiga fick vi spela lite på dem i musiksalen. Vi skickade runt våra instrument så alla fick prova de olika medan vi sjöng och försökte hålla takten. Det är svårt med takt. 

 När jag kom hem med mitt instrument blev barnen väldigt glada och ville såklart spela på maracasen. De visste självklart vad det var och Kevin började genast spela till olika ljud som Ma-Lin, Ke-vin osv. Antar de har övat på detta på förskolan.


söndag 6 februari 2011

Musik

Här får ni ett litet klipp på när barnen (Alex och Clara) spelar och testar de olika instrumenten. Man ser hur de testar de olika ljuden och slår låg och högt. C testar de olika trummorna och kollar hur de låter, även fönster brädan får sig en omgång! 

fredag 4 februari 2011

Under veckan som gått har vi fått prova på olika instrument och gjort några lekar och övningar. Det har varit mycket givande och det kommer bli användbart i arbetslivet. Jag tycker att alla saker vi gjort går att använda i förskolan.
 Här är en "fallskärm" och med denna gjorde vi en rolig lek där en väljer en färg och alla som sitter vid den färgen skall spela på sina instrument. Detta var en rolig lek och jag tror att barn uppskattar denna leken samtidigt som de lär sig färger och takt. De får även prova olika instrument och höra de olika ljuden.

Här är ett bevis på att instrument går hem hos barn. De uppskattar att prova och testa. 

 Vi har även fått tillverka egna instrument. Jag gjorde en marakass med toalett rulle och i den la jag kapsyler och satte lock på ändarna. Sedan klädde jag den med roligt tapet papper. Detta är något man kan göra med lite äldre barn i förskolan, att de tillverkar instrument. Men även att man kan använda instrumenten på de yngre barnen då egna instrument inte har så höga ljud.

Vi har även spelat lite gitarr och det är något jag vill göra mer. Vill gärna lära mig att spela gitarr såpass att jag kan använda mig utav gitarren när jag arbetar.