onsdag 18 maj 2011

19/5- vfu

VFU-DAG
Förskolans-dag firas

Sista dagen på min VFU, var idag på förskolans dag. Den firades såklart på förskolan. Vi började med att alla barnen samlades ute på gården och fick varsin glass att smaska på. Därefter gick vi en hatt parad ner till stan och träffade en annan förskola på torget, där sjöng vi massor av sånger så som här kommer pippi långstrump och självklart Jag må hon leva (för att fira förskolan). De yngsta barnen hade tillverkat egna maracass som de spelade på genom hela paraden. De äldre hade flaggor. En mysig dag med barnen och ett kul sätt att fira förskolan på. Under sångstunden på torget spelades även gitarr och vi hade en liten publik av föräldrar, far/mor föräldrar och vänner.

En maracass som de yngsta barnen hade tillverkat och spelade på.

Vad? Tillverka och spela instrument med barnen
Hur? Toalett rulle, makaroner/stenar/pärlor/ris, silkespapper i olika färger, snör.
Lägg i ex makaroner i toalett rullen, tejpa fast kartong på sidorna så de inte ramlar ut, klä in i silkespapper och knyt med snöre på sidorna. Enkelt, fint och roligt!
Varför? Barnen blir delaktiga och får hjälpa till att tillverka instrumenten. De får även spela på sina egna instrument.

I läroplanen för förskola står det att varje förskola skall låta barnen få utevckla sin förmåga att skapa och bygga med hjälp av olika material, redskap och olika tekninker.




Här nedan kommer en liten video där ni hör barnen sjunga och även vi pedagoger såklart.

Udden (2004) menar att den musiska leken har en stor betydelse på barnens mognadsprocess. När barnens spontana sång har studerats så ser man att den används på ett visst sätt. När barnen gestaltar sina upplevelser och om de vill ha sagt något så anväder de ett multikommunikativt sätt, det menas att de uttrycker ord och tankar genom att förtydliga dem akustiskt och visuellt genom sång, rörelse och rytm.
Egna tankar och funderingar om kursen

Under kursens gång anser jag att vi fått ta del av mycket lärorik infromation och jag har fått större perspektiv på hur jag kan använda mig utav musiken i förskolan. Jag vet också att den är bra för barnen. Ett av mina största intressen är egetligen bild och skapande därför är det bra att jag fått ta del av musiken. Jag har lärt mig hur jag kan använda mig av musik i förskolan och att den går att variera på hur många sätt som helst. Dem stimulerar så mycket hos barnet att jag nu efter kursens gång inte kan förstå att musik inte används mer ute i förskolorna. Visst det sjungs lite sånger i samlingarna och speciellt inför jul och lucia. Varför sjunger vi dessa sånger? Det är något som Pramling Samuelsson (2008) tar upp, det viktiga är inte att sjunga utan det viktiga är att vi förstår vad, hur och varför vi sjunger den sången med barnen. Det finns alltid olika tankar bakom genomförandet men det måste komma till uttryck inför barnen och att de även förstår varför.

Cox ( 2009) och Gottberg (2009) tar båda upp många fördelar med musiken. Den stimulerar bland annat barnen att lära sig nya saker. Musiken får igång tankeverksamheten. När det gäller matematiken är musiken ett jätte bra hjälpmedel för att göra det merk onkret för barnen. De ser inte bara siffror utan det blir begripligt och användbart för barnen. Jag anser att matematik är något många barn har svårt för och kanske är det för att det är så tråkigt? Så in med musiken, den gör det inte bara lättare utan Cox skriver att musiken gör en människa lycklig och den väcker känslor. Gottberg tar upp att musiken stimulerar olika sinnen och ju fler sinnen som stimuleras dessto större pedagogisk vinst. Genom att använda sång, spel och dans tränas både motorik, psykisk och känslomässig förmåga. Det finns bara fördelar med musik och estetiska ämnen.

Lilliestam (2009) tar upp mycket om kultur i sin text och jag tänkte på det när jag läste hans bok att musiken är en slags kultur. Många barn delar samma musik intresse och enligt Lilliestsam kan musiken hjälpa oss att riva murar mellan oss. Dagens samhäll är mångkulturellt och därför är det enligt mig viktigt att få barnen att förstå att alla är olika.

I läroplanen för förskola står det klart och tydligt att alla barn skall få utveckla sina kunskaper i estetiska ämnen, de skall få ta del av dans, musik och lek som lärander hjälpmedel.





Clara testar att spela på trummorna.
Hon tyckte det var jätte roligt!
Med hjälp av trummor kan barnen träna
bland annat rymt, takt,
matematik, dans och rim.

Jag spelar gitarr.
Det är ett bra hjälpmedel
under musik stunder.
Det blir roligt och fartfyllt.
Under kursen har vi fått prova på att spela olika instrument och när vi vuxna tycker detta är roligt vad tycker inter barnen då? De måste ju tycka det är super kul. Jag har märkt att om vi låter barn få prova på instrument så vill de prova mer och mer. Barn tycker det är kul. De gillar rymt, takt och sång. Vi har fått ta del av många roliga musik lekar under denna termin. Det finns så mycket kul att göra med hjälp av musik, dans och instrument. De går att variera sig mycket och det är viktigt att vi gör det. Det är också till stor fördel om någon pedagog på en förskola kan spela instrument och då är det lika viktigt att ta till vara på det.



Fallskärmen som går att använda till många olika lekar.
Med hjälp av den tränas många olika förmågor,
så som färg, matematik, rytmik, samarbete och dans.



Här gör vi en rolig lek som kallas tvättmaskinen.
En person är tvätt och en är tvätt medel.
Alla de andra står som maskinens trumma och
genom att vända sig om samtidigt kan de som är tvätt
och medel röra sig inne i trumman.
Tvätt medlet skall jaga tvätten.
Här tränas bland annat motorik, samarbete och rörelse.

Bild: Sara B









Musik porjekt

Föreställning




Första föreställningen gick kanon bra, alla var speedade och taggade till max. Vi var nervösa och ville göra vårt bästa! Vi hade besök av en barngrupp och vi fick den respons av barnen som vi hade räknat med. Det var jätte roligt att se barnen så facinerade. De förstod budskapet i föreställningen och även deras pedagoger var nöjda med föreställningen och vi fick super bra respons.

Andra föreställningen gick också bra men vi var alla trötta och inte lika taggade. Vi spelade upp för studenter och vänner denna gången. Fick självklart inte samma respins av vuxna som av barn. Men det gick ändå bra. Cecilia tyckte det var bra gjort av oss och hon sa till oss att försöka vara liiite mer taggade inför nästa föreställning. Kanske var vi bara trötta? Inte lika nervösa?

Tredje föreställningen var inför en annan barngrupp och det gick med bra. Barnen var inte riktigt lika bra på att ge respons under föreställningen som den första men det var helt okej ändå. Det var kul att höra barnen när de fickse power pointen på Drakens drömmar, VI SER DRÖMMARNA! Vi fick fram budskapet även denna gången. Min dotter var också med och tittade på denna föreställningen. Hon förstod precis budskapet och sa efteråt att vad bra att alla blev vänner. Efteråt lämnade vi även in vårat paper.

Fjärde föreställningen EXAMINATION gick som på räls den med. Alla var super duktiga och lite extra nervösa då det var examinationen. Men vad bra att vi fick positiv respons från lärarna ändå.


Musik projektet

Genrep


Under gen repet övade alla på sina roller och även sina reserv roller. Det gick bra under gen repet och alla är duktiga på sina roller. Det jag hade hand om var power pointen som vi visar under Draken dröm för att barnen skall förstå Drakens drömmar. Eftersom jag följt föreställningen under genrepet vet jag att alla är super duktiga och att våran föresrtällning har ett underbart syfte!


Kören övar på sina sånger. Innan föreställningen.

Förbereder oss för fullt inför föreställningen.

 

Musikprojekt

Möte i storgrupp

Våra möten i stor grupp har inte varit det lättaste, det är många viljor och åsikter om musik projektet som vill fram. En sak vet jag och det är att alla kan inte bli nöjda eller få som dem vill. Detta är något man måste lära sig som människa för livet fungerar så. Är man en stor grupp eller arbetslag eller kanske en barngrupp, visst skall alla få föra fram sina åsikter det är viktigt men då måste det finnas en bra plan som gör att ingen känner sig utanför eller bortkastad om inte just den personens ideer kan tillgodoses.

Demokrati är alltid bra i sånna här situationer anser jag, varför inte rösta om det? Eller går det att få in lite av allas ideer till en stor? Detta är något som är viktigt att även barnen får öva på. De måste kunna lyssna på andras åsikter utan att bli arga eller brusa upp.

Läroplanen 98, den reviderade säger att förskolan skall sträva efter att alla barn utvecklar sin förmåga att kunna arbeta både enskilt och i grupp. De skall även utveckla sin förmåga att hantera komflikter, förstå sina rättigheter och kunna ta ansvar för gemensamma regler.



Planering musik projekt

Rekvisita gruppen

Under planeringen av musik projektet var jag i rekvisita gruppen. Vi har tillverkat all rekvisita till vår föreställning som handlar om Draken Drako som vill bli en brandman. Det har varit roligt att få vara med och tillverka allt från grunden och se hur fint det blev. Det var en rolig vecka och manus gruppen kom hela tiden med nya ideer och saker som de ville vi skulle tillverka. Själv älskar jag att måla, pyssla och tillverka saker så det var en underbar vecka. Jag märkte att jag hade många ideer i huvudet hur det skulle se ut men som vanligt blir det aldrig som man tänkt sig. Det är verkligen en process som är super kul att följa. Man får ändra om hela tiden och göra om rekvisita som man märker inte fungerar vid genrep och så vidare.

Träd
Att tillverka egen rekvisita är något som jag anser är kul och lärande att göra med en barngrupp. Dels att de får vara med att planera en föreställning och att sen få vara med och bestämma och tillverka rekvisitan. Jag anser att detta får barnen att känna sig delaktiga och att det får dem att växa som individer. De får känna sig självständiga.

Läroplanen 98, den reviderade säger att förskolan skall sträva efter att alla barn får utveckla sin lust och nyfikenhet att lära och leka. De skall även få utveckla sin förmåga att känna självständighet och tillit till sin egna fömåga. Att barnen då får vara med och planera en föreställning och göra egen rekvisita till föreställningen är ett bra sätt att öppna upp deras nyfikenhet och deras förmåga att känna sig självständiga.


Bakgrund

Bakrgrund som skall stå på scenen. Kommer vara med i stort sett hela föreställningen.

Vad? Måla en bakgrund som passar in till föreställningen/temat
Hur? Bra att måla på en kartong eller liknande som kan stå upp, använd valfritt material och tillverka er bakgrund.
Varför? Bakgrunden är väldigt viktigt till en föreställning, även om barnen skall få skapa sig en egen bild är rekvisitan viktig för att det skall bli spännande och intressant. Barnen som är med och tillverkar den får vara med på processen att tillverka sin egen rekvisita.


En grund som skall bli slottet i föreställningen.

Vad? Tillverka ett slott.
Hur? Ta en lagom stor kartong, måla den i valfri färg och design.
Varför? Rekvisita är viktigt för en föreställning och att tillverka den själv är en bra process.


Didaktiskt seminarium

Inför det diaktiska seminariumet bestämde vi oss i studiegruppen för att ha Djungel/Afrika tema med mycket rörelser och kroppsuppfattning. Den röda tr¨den blev att få in många bitar så som uppvärmning, rörelse, mototrik, balans och avslappning. Djungel temat skulle finnas med under hela musik stunden.




Vi kommer börja musik stunden genom att välkomna alla barn på ett varmt sätt där alla får känna sig sedda. Pedagogen som håller i denna aktivitet kommer gå fram till varje barn och säga godmorgon NAMN. Därefter förklara vad temat kommer att vara så att alla får en bra förförståelse om vad som kommer att hända.

Vi kommer sedan att övergå till låten "in the jungel" där alla barn kommer få prova att spela olika instrument. Det kommer även att bli några lätta rörelser som en liten uppvärmning. Vi kompade även med instrument här. Udden (2004) tar upp det att barnen lär sig takt och ton betydligt lättare om instrument används samtidigt.

När detta momentet är färdigt går vi över i ett mer rörligt moment, här kommer vi spela låten wak waka av Shakira. Pedagogen som håller i detta momentet skall göra rörelser till låten som barnen får lära sig som har med vårat tema att göra. Här får barnen ta del av en annan kultur och influenser från Afrika.

När detta momet är slut kommer barnen få göra en balans övning till en låt de flesta känner igen och det är låten En elefant balapromenerade. Här kommer barnen få lyssna p åsången samtidigt som de gör så som sången beskriver. Här övar de sin balans, kordination och samarbete. Att låta barnen få ta del av en sång de redan kan oc känner igen gör att de kan ta del av det vi vill lära dem lättare. Udden (2004) menar att barn prtasjunger där de leker med sina egna texter, detta för att bearbeta intryck.




Efter detta moment avslutar vi vår stund med en massage saga som vi skrivit själva. Detta för att barnen skall lugna ner sig efter musik stunden. Barnen får massera varandra och det är självklart frivilligt om någon inte vill bli massaread är det helt okej. Vi gör rörelser till sagan och läser den därför två gånger för att de skall få en chans att lära sig den.

Vi läste även Westerlund (2003) om vad vi som pedagoger skall tänka på under en musik/rörelse stund. Han har med fem punkter so3 är viktiga och det är uppvärmning av kroppen och rösten. Rytm i olika former så som rim och ramsor. Det är också viktigt att ha med rörelse och kordination/ rörelse och sång, sen är det viktigt att avsluta i ett lungt tempo.


Efetrsom jag inte var med under det didaktiska seminariumet tänker jag skriva lite egna funderingar om vårat upplägg. Jag anser att det är ett bra tema och upplägget verkar vara helt okej. Detta är ju moment som jag anser barnen måste göra flera gånger och då något som är vitkigt att följa upp. Det räcker inte med att ha denna musik stund en gång och sen aldrig mer. Utan om temat är Afrika/Djungel så kanske det arbetas en hel del med detta tema i förskolan under några veckor. Då finns möjligeheten att göra musike stunden en gång i veckan och gärna i olika grupper. Visst skulle det gå att ändra på små saker och byta ut låtar och så vidare för att göra det intrressant. Men att t ex ha samma rörelser i det stora momentet. Det går även att följa på balans temat men att göra någon ny lek där.

När det gäller lärar rollen är den ävldigt viktig i alla moment, lika viktigt som det är att låta barnen försöka själva.

Jag anser att vi måste ta till vara på musiken i förskolan eftersom det är bevisat att barnen lär sig genom musik. Vi måste ta tillvara på musiken och göra den till ett hjälpmedel inte till något som "tar upp vår tid".


Massage saga:
Det är en varm och skön dag i djungeln,
solens strålar värmer alla djur och växter,

Gör cirklar med händerna över ryggen

En elefant går med tunga steg i värmen,
han är på väg till vattenhålan för att dricka

Trycker med handflatorna över ryggen

Plötsligt kommer en fjäril flygande,
Den breder ut sina vingar,
och landar på elefantens rygg

zig zag rörelser med händerna

På marken sitter en färgglad fågel,
som pickar efter frön

trumma lätt med fingertopparna på ryggen

Och lite längre bort håller tigrarna till,
de vässar sina klor mot träden

Dra försiktigt med naglarna uppifrån och ner
AV: Miriam

7/5-2011 Studiebesök 3

Studiebesök 3


Här är mitt studiebesök nummer 3. Det var lördagen den 7 maj då min son hade sitt 4 års kalas, han fick en gitarr som han önskade sig. Han kom på att han så gärna ville ha en gitarr när han fick vara med mig i skolan och prova alla instrument. Därför så tycker jag detta är ett utmärkt studiebesök när han sitter och provar sina nya gitarr, jag satt bredvid och när han började spela bestämmde jag mig för att detta skall jag spela in.

Tycker det är en härlig video där han provar de olika ljuden på gitarren. Dock är den ju inte ett dugg stämd men vad gör väl det? Jag anser att det viktiga är att barn får prova instrument och lyssna på ljuden och då spelar det ingen roll hur det låter. Senare när de lärt sig hantera instrumenten kan det vara roligare att lära dem hur det skall låta. Det är intressant att se när barn spelar att de gärna sjunger samtidigt, de sjunger gärna en låt de redan kan och så spelar de på instrumentet. Udden (2004) tar upp detta i sin text om barnens spontana sång som de anväder i leken. Hon påstår att barn uttrycker sig mer i sångton än i talton. Jag anser att det är intressant och kanske lär de sig genom att sjunga? De lär ju sig genom leken och som Udden skriver så är lek mer än bara att leka fritt, det kan vara att sjunga, dansa och spela instrument. Barnen lär sig genom detta och instrument kan vara ett bra hjälpmedel när de skall lära sig.

Kevin spelar på sin gitarr.


VAD?/ HUR? Låta barnen få prova instrument och känna på hur de känns och låter.
VARFÖR? I den reviderade läroplanen -98 står det att förskolan skall sträva efter att varje barn:

"utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama" - Lpfö-98 sid. 11

Referenser:

Läroplanen för förskola Lpfö 98 reviderad 2010, skolverket.
Udden,Berit (2004). Tanke, visa, språk. Författaren och studentlitteratur. 

tisdag 17 maj 2011

DRAKEN DRAKO

Draken Drako 

Jag är en liten drake och brandman vill jag bli
Ingen annan tror det men de ska nog få tji
Om det nånstans brinner där jag mig befinner
Elden kan jag släcka på momangen klapp
Det enda jag behöver är hjälm och vattenslangen klapp

 A
För jag är draken Drako
            D
 jag kan bli det jag vill
            A                                   E7
 om jag kämpar kämpar kämpar lite till
A                               
Jag är draken Drako
            D
jag kan bli det jag vill
            A            E7  A
om jag kääämpar lite till

 Ha ha ha ha ha ha ha
 - En brandman kan du inte bli, du är en liten drake
- Du sprutar eld, fy fy fy fy

 För jag är draken Drako     
 jag kan bli det jag vill
om jag kämpar kämpar kämpar lite till
Jag är draken Drako
jag kan bli det jag vill
om jag kääämpar lite till

Eld kan drakar spruta, och kan dom inte sluta
Så kan de börja brinna både här och där.
 SLÄCK det som brinner innan allt försvinner
Elden kan jag släcka på momangen KLAPP
Det enda jag behöver är hjälm och vattenslangen klapp

För jag är draken Drako     
 jag kan bli det jag vill
om jag kämpar kämpar kämpar lite till
Jag är draken Drako
jag kan bli det jag vill
om jag  kääämpar lite till

Göra en egen låt

Handledning Jörgen 4/5

Under handledningen med Jörgen fick han hörs våran låt text och så hjälpte han oss med att hitta en melodi till låten. Vi kom fram till att vi ville rap i låten och sen i refrängen vanlig sång. Vi ville ha lite fart i låten och det tyckte Jörgen var kul och han kom på en fräck melodi som vi blev nöjda med. Jag märkte att det var svårt att få in den nya melodin och komma ihåg den. Det är mycket lättare att lära en sång med en färdig melodi än en sång som vi komponerar melodin till. Men efter mycket träning lärde vi oss låten.

Vi var lite oense om att vi skulle rappa först men dagens barn gillar musik och vet vad som är populärt därför tänkte vi att det är kul med rap. Många kulturer lyssnar på rap och det är viktigt att ta till sig alla kulturer i förskolan. Lilliestam (2004) tar upp i sin text att kulturen skapar trygghet. Vi lever i dag i ett mångkulturellt samhälle och författaren menar att många är rädda för detta och vi måste som pedagoger låta barnen känna sig trygga i både sin egna kultur och i den nya. Därför anser jag att när vi arbetar är det viktigt att få med många olika kulturer.

Vad? Göra egna låtar med barnen.
Hur? Låta barnen komma med förslag på vad som kan ändras i en låt de gillar. Eller låta de komma på helt nya låt texter utifrån vad de tycker är intressant.
Varför? Det är viktigt att låta barnen vara delaktiga och känna att de får komma med egna förslag.

Inspelning studio 5/4

Vi fick träffa Tobias i studion för att spela in vår låt. Det var roligt och kul att få sjunga sin egna sång och höra på hur den lät när den var inspelad. Vi började att spela in det vi skulle rappa och sedan spelade vi in refrängen. Efter vi gjort det förstod jag att vi hade stor nytta av musikpusslet vi gjorde med Tobias tidigare i kursen.

Bearbetning i studio 7/4

Under bearbetningen av låten vi spelat in var det dags att pussla ihop vår låt. Detta var inte det lättaste att få in allt så det passade. Vi fick be Tobias komma upp och hjälpa oss då det var lite krångligt. Tillslut fick vi i alla fall ihop våran låt.

Att göra en låt

Att göra en låt

På föreläsningen fick vi många olika texter som vi skulle bearbeta. Vi satt i studiegruppen och tittade på texterna om vi kunde se om det var tex rymt, rim och så vidare. Det var tre olika texter, sen fick vi komma på en egen text. Jag tycker att denna texten är rolig som May hittade på:

"Jag är trött, trött, trött
Jag orkar inte gå
Jag orkar inte stå
Varför vill du inte förstå
Jag är trött, trött, trött.
Jag är trött på min svärmor
hon låter som höga klack skor.
Nej jag måste på toa."
Av: May



Efter föreläsningen Att göra en låt med Göran så skulle vi sitta i vår studiegrupp och göra en egen låt. Detta var inte helt lätt då det finns många olika viljor och ideer. Tillslut kom vi fram till att vi skulle göra en låt om en drake som fick heta Drako. Först tänkte vi göra en låt av samma melodi som här kommer pippi långstrump. Men Marie tyckte inte att det var någon bra ide att ta en melodi som redan fanns så vi fick försöka komma på en egen låt text till en början..

Vi kom fram till att draken hade en dröm om att bli brandman, men eftersom han är en drake så är dilemmat att han sprutar eld. Men detta skall inte vara något hinder för våran drake, utan genom att kämpa kan han bli det han vill. Budskapet i vår sång är att inte ge upp utan att kämpa först. Om man kämpar finns fler möjlighete att lyckas.

"Jag är en liten drake och brandman vill jag bli,
Ingen annan tror det, men de skall nog få tji."



måndag 16 maj 2011

Litteraturseminarium 1-3

Inför varje seminarium har vi förberett oss individuellt genom att skriva varsit paper på ca 1-2 sidor om litteraturen. Olika litteratur inför varje seminarium. Under seminariet har vi suttit i studiegruppen och diskuterat våra paper för att se vad vi tagit upp. Därefter har vi skrivit ett gemensamt paper om vår diskussion i gruppen.

Under våra seminarium anser jag att vi alla varit aktiva och haft många bra reflektioner. Det är ett bra sätt att lära sig på och även att ta till sig litteraturen.

Litteraturseminarium 1: 

Till detta seminarium skulle vi reflektera över 6 frågeställningar/tankar om den litteraturen som återspeglar hur musiken används i dagens förskola och skola. Och de tre böckerna var Ta in musiken, Musiken och rytmiken i praktiken och När kulturen knackar på skolans dörr.

Alla tre böckerna tar upp att musiken är viktig och att den hjälper barnen i lärandet. Jag anser att vi måste ha kvar musiken i förskolan. Barnen lär sig mycket genom att vi använder musiken som ett hjälpmedel. Det blir ett roligt sätt att lära på. 

LItteraturseminarium 2:

Till detta seminarium skulle vi reflektera över 6 frågeställningar ur boken Musikliv, Lilliestam (2006).
Även Lilliestam tar upp i sin text att musiken är viktig och att det bara är positivt att använda sig utav musiken. Det jag fastnade för när jag läste Lilliestam var att musiken kan hjälpa barn att visa sina känslor och bearbeta dem. Detta anser jag är viktigt då inte alla barn kan eller vågar visa sina känslor. Han skriver även mycket om kultur, alla har olika kulturer och vi måste våga bevara de olika kulturerna och låta barnen få visa sina egna kulturer. Här anser jag att musiken kan hjälpa oss. Vi har olika musikkulturer och detta kan vi ta till vara på i förskolan. 

Litteraturseminarium 3: 

Inför detta seminarium läste vi två böcker. Den ena var Musikliv av Bjørkvold, Jon-Roar (2005) och den andra var Musik och språk av Jederlund, Ulf (2002).

Att följa sin fantasi i ett estetiskt skapande är för barnet det naturgivna sättet att komma till insikt. (Berefelt 1981)

Detta citatet tycker jag var så härligt. Det tog jag med i mitt paper inför seminariet. Jag anser att det citatet är klockrent. Här förstår man att genom det estetiska får barnen vara barn. Genom det estetiska lär sig barnen och det är för dem ett naturligt hjälpmedel att ta till sig kunskap.



Vald litteratur 2

Inför vald litteratur 2 bestämde vi oss i studiegruppen för temat musik och rörelse. De lekar vår grupp hade med var:

  • Katt och råtta leken, här ger man med hjälp av ett instrument olika ljudinstruktioner och då olika rörelser till de olika ljuden.Varför? barnen får en möjlighet att träna och utveckla sin motorik genom de olika rörelserna. Minnet tränas, timing och uppmärksamheten.Lpo -98 tar upp att barns utveckling och lärande ligger hos förskollärarnas ansvar genom att ge barnen stöd och stimulans i den sociala och motoriska utvecklingen.
  • En lek där barnen får träna olika rörelser. Barnen får slå en tärning där siffran motsvarar en rörelse. Varför? Barnen tränar här motoriken, koordinationen, improvisation och att våga röra sig.
  • Folkdans, libanesisk. Här får barnen dansa en libanesisk folkmusik. Varför? I den reviderade läroplanen står det att barnen skall känna sig delaktiga i sin egna kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer.
  • Äggtjuv och polis. Varför? Barnen får träna på samarbete samtidigt som de får röra på sig. Den reviderade läroplanen tar upp att barnen skall få träna på att arbeta enskilt och i grupp.
Min lek var äggtjuv och polis leken. Ett barn är polis och de andra barnen är äggtjuvar. Polisen står med ryggen mot de andra som dansar till musik och skickar runt ägget. När polisen ropar ”Stopp i lagens namn!” stoppar jag musiken och polisen får vända sig om. Polisen får sedan gissa tre gånger vem som har ägget, om hon/han gissar fel tre gånger får polisen säga: ”Vem är det som tagit ägget!?” och så pekar de som inte har ägget på äggtjuven. Äggtjuven får sedan vara polisen. Jag tänker göra leken några gånger beroende på tiden. Men jag tror att 3 gånger blir bra. När leken ska avslutas vill äggen vila. Då får alla barnen också lägga sig på golvet.

Syftet med denna leken är att barnen skall få röra på sig men också träna på samarbete. 

Genom att få välja, planera och genomföra aktiviteter lär vi oss mer om vad vi kan göra med barnen och hur. Vi får ta del av andras lekar och idéer, vilket gör att våra egna idéer blir fler. Det är bra att få öva på varandra även om det blir helt annorlunda att utföra aktiviteterna med barnen. 

9/2

Examinationen vetenskapligt seminarium:

Inför detta seminarium fick vi förbereda oss både individuellt och i grupp. Vi fick i uppgift att leta upp en vetenskaplig artikel (utifrån studiegruppens intresse) i skolan databas, vilket ofta är engelska artiklar. Därefter fick vi skriva ett individuellt paper där vi förklarade vår valda artikel och våra egna tanker och reflektioner. 

Under seminariet fick varje studiegrupp 30 min på sig att presentera sina artiklar och gruppens tankar. Därefter fick vi ta del av de andras reflektioner.

Min vetenskapliga artikel jag valde heter Make a little music och den tar upp om musiken kan hjälpa inlärningen hos barn i olika ämnen. Många förskolor väljer bort musiken enligt författaren eftersom de anser att de har fullt upp med att förbereda barnen inför förskoleklassen och så vidare. Artikeln tar upp att musiken är otroligt viktig för barns utveckling av språk och även förmågan att lyssna. När en lärare använder musiken och språket i kombination så blir de abstrakta begreppen mer konkreta för barnen. Författaren tar upp många fördelar med att använda sig utav musik i förskolan och jag förstår när jag läser den att musiken är otrolig viktig för barnens utveckling. 


Under seminariet fick vi ta del av de andras artiklar och det anser jag var intressant. Jag fick ta del av många olika vetenskapliga artiklar och det var bra att göra på det sättet som vi gjorde eftersom man fick ta del av så många artiklar utan att behöva läsa de själva. 


Bild lånad av SARA B


Referens:

Pica, Rae (2009). Make a little music. Young Children, vol. 64, no. 6, pp. 74-75. November 2009. Databas: ERIC

VFU

Min VFU har varit utspridd under kursens gång. Jag har varit på en avdelning där barnen är mellan 4-5 år. När jag valde aktivitet visste jag inte vilka barnen var därför tänkte jag på barngruppens ålder och vad som skulle passa just den åldern. Aktiviteten jag utförde på min VFU var fallskärmen som vi även fick prova med Marie. Barnen sitter i ring runt fallskärmen vid en färg med varsitt instrument. Ett barn går runt på fallskärmen till musik och väljer färg. De som sitter vi den färgen får spela på sina instrument tills barnet väljer en annan färg. En rolig och spännande lek rytmisk musik lek.

Förberedelser: Innan jag utförde aktiviteten förberedde jag mig genom att skriva ner en moment planering:

VAD? Fallskärmen där barnen får spela på instrument till musik.

HUR? Jag kommer dela upp barnen i grupper så att jag har med mig ungefär 5 st barn till momentet. Barnen får sätta sig i ring runt fallskärmen vid en färg. Barnen får varsitt instrument. Ett barn får börja att gå på fallskärmen och välja färg. När musiken sätter igång får barnet börja gå på den färg som han eller hon vill, barnet/barnen som sitter på den färgen skall spela på sitt instrument.

VARFÖR? Den reviderade läroplanen tar upp att barnen skall få skapa och kommunicera genom bland annat sång, musik, rytmik, dans och rörelse. 

Aktiviteten stimulerar både dans, rytmik, rörelse och sång. Genom att barnen får spela på instrument får de öva på rytmik och rörelse. Barnet som väljer färg får in rörelse och dans. Samtidigt får barnet bestämma färg och då känna sig självständig. Barnen får öva på att visa respekt för varandra. De lär sig också färgerna och att koppla ihop sin färg där de sitter till den färgen som kompisen väljer.

Den reviderade läroplanen tar upp att förskolan skall sträva efter att barnen skall utveckla sin förmåga att kunna leka i grupp och enskilt. Förskolan skall också sträva efter att barnen utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning.





Reflektioner: Jag utförde aktiviteten två gånger och med olika barn. Jag tycker att båda gångerna gick bra och det är intressant att se hur det kan bli beroende på vilka barn som är med. Det jag själv kan tänka på till nästa gång är att bestämma i förväg vilka instrument jag skall använda och då dela ut dem till barnen för att det inte skall bli bråk om vem som skall ha vilket instrument. Om tiden finns är det också viktigt att låta barnen få byta instrument då jag märkte att de är väldigt intresserade av alla instrument, hur de låter och känns. Därför anser jag att jag kunde tänkt på att kanske haft samma instrument till alla barnen då jag inte hade tid att låta de byta instrument. Annars tycker jag att det är en rolig aktivitet och barnen verkade uppskatta aktiviteten.

Efter jag var färdig med min lek valde min handledare att göra lite lugnare lekar med fallskärmen vilket jag anser var väldigt bra tänkt. Barnen fick då chans att lugna ner sig.





Jag är nöjd med min VFU-tid och det har varit kul att få ta del av verksamhetens idéer och deras sätt att arbeta på. Jag utvecklas och lär mig nytt varje gång.