onsdag 18 maj 2011

19/5- vfu

VFU-DAG
Förskolans-dag firas

Sista dagen på min VFU, var idag på förskolans dag. Den firades såklart på förskolan. Vi började med att alla barnen samlades ute på gården och fick varsin glass att smaska på. Därefter gick vi en hatt parad ner till stan och träffade en annan förskola på torget, där sjöng vi massor av sånger så som här kommer pippi långstrump och självklart Jag må hon leva (för att fira förskolan). De yngsta barnen hade tillverkat egna maracass som de spelade på genom hela paraden. De äldre hade flaggor. En mysig dag med barnen och ett kul sätt att fira förskolan på. Under sångstunden på torget spelades även gitarr och vi hade en liten publik av föräldrar, far/mor föräldrar och vänner.

En maracass som de yngsta barnen hade tillverkat och spelade på.

Vad? Tillverka och spela instrument med barnen
Hur? Toalett rulle, makaroner/stenar/pärlor/ris, silkespapper i olika färger, snör.
Lägg i ex makaroner i toalett rullen, tejpa fast kartong på sidorna så de inte ramlar ut, klä in i silkespapper och knyt med snöre på sidorna. Enkelt, fint och roligt!
Varför? Barnen blir delaktiga och får hjälpa till att tillverka instrumenten. De får även spela på sina egna instrument.

I läroplanen för förskola står det att varje förskola skall låta barnen få utevckla sin förmåga att skapa och bygga med hjälp av olika material, redskap och olika tekninker.




Här nedan kommer en liten video där ni hör barnen sjunga och även vi pedagoger såklart.

Udden (2004) menar att den musiska leken har en stor betydelse på barnens mognadsprocess. När barnens spontana sång har studerats så ser man att den används på ett visst sätt. När barnen gestaltar sina upplevelser och om de vill ha sagt något så anväder de ett multikommunikativt sätt, det menas att de uttrycker ord och tankar genom att förtydliga dem akustiskt och visuellt genom sång, rörelse och rytm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar