Egna tankar och funderingar om kursen

Under kursens gång anser jag att vi fått ta del av mycket lärorik infromation och jag har fått större perspektiv på hur jag kan använda mig utav musiken i förskolan. Jag vet också att den är bra för barnen. Ett av mina största intressen är egetligen bild och skapande därför är det bra att jag fått ta del av musiken. Jag har lärt mig hur jag kan använda mig av musik i förskolan och att den går att variera på hur många sätt som helst. Dem stimulerar så mycket hos barnet att jag nu efter kursens gång inte kan förstå att musik inte används mer ute i förskolorna. Visst det sjungs lite sånger i samlingarna och speciellt inför jul och lucia. Varför sjunger vi dessa sånger? Det är något som Pramling Samuelsson (2008) tar upp, det viktiga är inte att sjunga utan det viktiga är att vi förstår vad, hur och varför vi sjunger den sången med barnen. Det finns alltid olika tankar bakom genomförandet men det måste komma till uttryck inför barnen och att de även förstår varför.

Cox ( 2009) och Gottberg (2009) tar båda upp många fördelar med musiken. Den stimulerar bland annat barnen att lära sig nya saker. Musiken får igång tankeverksamheten. När det gäller matematiken är musiken ett jätte bra hjälpmedel för att göra det merk onkret för barnen. De ser inte bara siffror utan det blir begripligt och användbart för barnen. Jag anser att matematik är något många barn har svårt för och kanske är det för att det är så tråkigt? Så in med musiken, den gör det inte bara lättare utan Cox skriver att musiken gör en människa lycklig och den väcker känslor. Gottberg tar upp att musiken stimulerar olika sinnen och ju fler sinnen som stimuleras dessto större pedagogisk vinst. Genom att använda sång, spel och dans tränas både motorik, psykisk och känslomässig förmåga. Det finns bara fördelar med musik och estetiska ämnen.
Lilliestam (2009) tar upp mycket om kultur i sin text och jag tänkte på det när jag läste hans bok att musiken är en slags kultur. Många barn delar samma musik intresse och enligt Lilliestsam kan musiken hjälpa oss att riva murar mellan oss. Dagens samhäll är mångkulturellt och därför är det enligt mig viktigt att få barnen att förstå att alla är olika.
I läroplanen för förskola står det klart och tydligt att alla barn skall få utveckla sina kunskaper i estetiska ämnen, de skall få ta del av dans, musik och lek som lärander hjälpmedel.
 |
Clara testar att spela på trummorna.
Hon tyckte det var jätte roligt!
Med hjälp av trummor kan barnen träna
bland annat rymt, takt,
matematik, dans och rim. |
 |
Jag spelar gitarr.
Det är ett bra hjälpmedel
under musik stunder.
Det blir roligt och fartfyllt. |
Under kursen har vi fått prova på att spela olika instrument och när vi vuxna tycker detta är roligt vad tycker inter barnen då? De måste ju tycka det är super kul. Jag har märkt att om vi låter barn få prova på instrument så vill de prova mer och mer. Barn tycker det är kul. De gillar rymt, takt och sång. Vi har fått ta del av många roliga musik lekar under denna termin. Det finns så mycket kul att göra med hjälp av musik, dans och instrument. De går att variera sig mycket och det är viktigt att vi gör det. Det är också till stor fördel om någon pedagog på en förskola kan spela instrument och då är det lika viktigt att ta till vara på det.
 |
Fallskärmen som går att använda till många olika lekar.
Med hjälp av den tränas många olika förmågor,
så som färg, matematik, rytmik, samarbete och dans. |
 |
Här gör vi en rolig lek som kallas tvättmaskinen.
En person är tvätt och en är tvätt medel.
Alla de andra står som maskinens trumma och
genom att vända sig om samtidigt kan de som är tvätt
och medel röra sig inne i trumman.
Tvätt medlet skall jaga tvätten.
Här tränas bland annat motorik, samarbete och rörelse.
Bild: Sara B |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar